Ποιοί είμαστε

Η Χριστιανική Στέγη Καλαμάτας ιδρύθηκε το έτος 1960 από μια συντροφιά Καλαματιανών νέων επιστημόνων και επαγγελματιών. Είναι ένας Χριστιανικός Ορθόδοξος Σύλλογος. Συνεργάζεται με το ιεραποστολικό έργο της Αδελφότητος Θεολόγων Η ΖΩΗ.

Βάσει του εγκεκριμένου Καταστατικού της από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, σκοπός της ιδρύσεώς της είναι «… η συνένωσις  των Ορθοδόξων Χριστιανών σε κονήν προσπάθειαν δια την επικράτησιν εν τη Οικογενεία και τη κοινωνία των αρχών της Ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως και την άσκησιν του οικογενειακού και κοινωνικού βίου συμφώνως με τας αρχάς αυτάς».

Ο Θεός ευλόγησε την προσπάθεια της, ώστε σύντομα να λειτουργήσουν με επιτυχία οι προβλεπόμενες από το Καταστατικό της δραστηριότητες (διαλέξεις με επιφανείς Ομιλητές, εβδομαδιαίες ομιλίες, Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες αγοριών και κοριτσιών, Κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής ανδρών και γυναικών, Τομέας Προνοίας για ηθική και υλική συμπαράσταση συνανθρώπων μας, μαθητικές Κατασκηνώσεις, εορταστικές εκδηλώσεις κ.α.)

Το 1967 εξέδωσε το μηνιαίο περιοδικό της ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ, το οποίο κυκλοφορεί μέχρι σήμερα ανελλιπώς, και αποστέλλεται στους συνδρομητές του, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο τομέα των Εκδόσεων, μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πάνω από 65 βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου που κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα.

Σε μερικά χρόνια από την ίδρυσή της , αφού αρχικά στεγάστηκε σε μικρές ενοικιαζόμενες αίθουσες, απέκτησε σύγχρονο, άνετο, ιδιόκτητο κτίριο στο Κέντρο της Καλαμάτας. Σ΄ αυτό στεγάζονται το Βιβλιοπωλείο χριστιανικών και εκκλησιαστικών βιβλίων, αίθουσα διαλέξεων, χώροι ψυχαγωγίας νέων, αίθουσες συναντήσεων, βιβλιοθήκη,  αρχονταρίκι, μικρός ξενώνας, γραφεία και το Ιερό Παρεκκλήσιο του Συλλόγου που είναι αφιερωμένο στον Πρωτομάρτυρα Στέφανο και πανηγυρίζει την27η Δεκεμβρίου.

Στο ίδιο ιδιόκτητο κτίριο της Χριστιανικής Στέγης Καλαμάτας λειτούργησε επί 15 χρόνια ο δικός της τοπικός Ραδιοφωνικός Σταθμός που εκπέμπει στη συχνότητα των 102 FM με δικά του προγράμματα. Σήμερα, για να καλύψει ολόκληρο το 24ωρο με εκπομπές, αναμεταδίδει το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM, από την Περιφέρεια Αττικής.

Στον Ταΰγετο, σε υψόμετρο 1.300 μ. και απόσταση 35 χλμ. από τη Καλαμάτα σ΄ ένα πανέμορφο πευκοδάσος, το 1961 δημιούργησε και λειτούργησε τις μαθητικές της Κατασκηνώσεις. Κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες παιδιών, αλλά και παλαιών Κατασκηνωτών απολάμβαναν άνετα και ευχάριστα στους μελετημένους χώρους της (σπιτάκια διαμονής, τραπεζαρία, κουζίνα, γήπεδα, αμφιθέατρο) το πρόγραμμα της κάθε στιγμής. Σήμερα, δεν λειτουργεί, αλλά όραμα του Συλλόγου είναι το συντομότερο ν’ ανακαινιστεί.

Το 2013 η Χριστιανική Στέγη Καλαμάτας ξεκίνησε να έχει μια επιτυχημένη συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να προσφερθούν γεύματα σέ 40 συνανθρώπους μας, τότε, που ανήκαν στη Διεύθυνση Προνοίας του Δήμου. Μέχρι σήμερα συνεχίζεται αυτή η συνεργασία, με την προσφορά γευμάτων σέ περίπου 130 άτομα, τώρα. Ένα Σάββατο κάθε μήνα, κυρίες, Μέλη του Συλλόγου μας, αλλά και άλλες κυρίες πού στηρίζουν το έργο του, συναντιούνται το πρωί στον φιλόξενο χώρο του Κοινωνικού Κέντρου της Χριστιανικής Στέγης Καλαμάτας. Εκεί ετοιμάζουν και συσκευάζουν τα γεύματα για τίς πονεμένες ψυχές της πόλης μας, τα οποία διανέμονται το ίδιο μεσημέρι.

Κάθε άπορος και άστεγος συμπολίτης παραλαμβάνει μια σακούλα με μερίδα ζεστού και καλομαγειρεμένου φαγητού, μια φραντζόλα ψωμί, τυρί, μπουκαλάκι με ελαιόλαδο, κομμάτι κάποιας τυρόπιτας ή σπανακόπιτας, φρούτα εποχής και γλυκίσματα.

Στην πολυετή πορεία της Χριστιανικής Στέγης Καλαμάτας πολλοί άνθρωποι διακόνησαν σ’ αυτήν και πολλοί περισσότεροι ωφελήθηκαν από την Κατασκήνωσή της, τους Κύκλους και τις Ομάδες της, τα βιβλία της, το περιοδικό της και το Ραδιοφωνικό της Σταθμό. 

Η Χριστιανική Στέγη Καλαμάτας έχει άριστες σχέσης αγάπης και συνεργασίας με την τοπική της Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και για δράσεις της επικαλείται την ευλογία της και τη συνεργασία της.

Μοιραστείτε τη σελίδα:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

«Πω, πω! Άσχημο πράγμα το άγχος, έλλειψη εμπιστοσύνης και πίστης στον Ουρανό και στη Θεία Πρόνοαι του Θεού! Άκουσε, παιδί μου! Όσα είναι εύκολα, να τα λύνεις εσύ, μόνος σου! Όμως, τα δύσκολα, πρόσεχε, τα δύσκολα να τα αφήνεις και να τα εμπιστεύεσαι στον Θεό! Και θυμήσου: άμα περάσεις από τον μπακάλη, αγόρασε και μια οκά…αδιαφορία!».

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Κυκλοφόρησε το νέο μας βιβλίο με τον τίτλο:

Τι γιορτάζουμε σήμερα; Θεομητορικές Εορτές

του π. Ιωήλ Νικολάου.

Οι Συνδρομητές του περιοδικού Σύνδεσμος θα το λάβουν μαζί με το τεύχος Απριλίου 2024.

Μετάβαση στο περιεχόμενο