ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μέγεθος

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

             Η «Χριστιανική Στέγη Καλαμάτας» ιδρύθηκε το έτος 1960 από μια συντροφιά Καλαματιανών νέων επιστημόνων και επαγγελματιών. Είναι ένας χριστιανικός ορθόδοξος σύλλογος. Συνεργάζεται με το ιεραποστολικό έργο της Αδελφότητος Θεολόγων «Η ΖΩΗ» και είναι μέλος της «Πανελληνίου Ομοσπονδίας Χριστιανικών Σωματείων «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»

Βάσει του εγκεκριμένου Καταστατικού της από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, σκοπός της ιδρύσεώς της είναι «… η συνένωσις  των Ορθοδόξων Χριστιανών σε κονήν προσπάθειαν δια την επικράτησιν εν τη Οικογενεία και τη κιονωνία των αρχών της Ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως και την άσκησιν του οικογενειακού και κοινωνικού βίου συμφώνως με τας αρχάς αυτάς.»

            Ο Θεός ευλόγησε την προσπάθεια της, ώστε σύντομα να λειτουργήσουν με επιτυχία οι προβλεπόμενες από το καταστατικό της δραστηριότητες (διαλέξεις με επιφανείς ομιλητές, εβδομαδιαίες ομιλίες, Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες αγοριών και κοριτσιών, Κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής ανδρών και γυναικών, Τομέας Προνοίας για ηθική και υλική συμπαράσταση συνανθρώπων μας, μαθητικές κατασκηνώσεις, εορταστικές εκδηλώσεις κ.α.)

            Το 1967 εξέδωσε το μηνιαίο περιοδικό της «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ», το οποίον κυκλοφορεί μέχρι σήμερα ανελλιπώς , και αποστέλλεται στους συνδρομητές του, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο τομέα των εκδόσεων, μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πάνω από 35 βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου που κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα.

            Σε μερικά χρόνια από την ίδρυσή της , αφού αρχικά στεγάστηκε σε μικρές ενοικιαζόμενες αίθουσες, απέκτησε σύγχρονο, άνετο ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο της Καλαμάτας. Σ΄αυτό στεγάζονται το βιβλιοπωλείο χριστιανικών και εκκλησιαστικών βιβλίων, αίθουσα διαλέξεων, χώροι ψυχαγωγίας νέων, αίθουσες συναντήσεων, βιβλιοθήκη,  αρχονταρίκι, μικρός ξενώνας, γραφεία και το περεκκλσιο του συλλόγου που είναι αφιερωμένο στον πρωτομάρτυρα Στέφανο.

      Στο ίδιο ιδιόκτητο κτίριο της «Χριστιανικής Στέγης» λειτούργησε επί 15 χρόνια ο δικός της Ραδιοφωνικός Σταθμός (εκπέμπει στα 102 FM) με δικά του προγράμματα. Σήμερα για να καλύψει ολόκληρο το 24ωρο με εκπομπές, αναμεταδίδει το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 fm, από την Περιφέρεια Αττικής.

Στο Ταύγετο, σε υψόμετρο 1300 μ και απόσταση 35 χλμ. από τη Καλαμάτα σ΄ένα πενέμορφο πευκοδάσος, το 1961 δημιούργησε και λειτούργησε τις μαθητικές της κατασκηνώσεις. Κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες παιδιών, αλλά και παλαιών κατασκηνωτών απολαμβάνουν άνετα και ευχάριστα στους μελετημένους χώρους της (σπιτάκια διαμονής, τραπεζαρία, κουζίνα, γήπεδα, αμφιθέατρο) το πρόγραμμα της κάθε στιγμής

Το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που δεσπόζει της κατασκήνωσης, με τις κατανυκτικές ακολουθίες σ΄αυτό, γαληνεύει και δημιουργεί ψυχική ανάταση. Συγκινητικά είναι τα περιστατικά παλαιών κατασκηνωτών που ακόμη και περαστικοί από την Καλαμάτα, θέλουν να ξαναβρεθούν, έστω και για λίγο, στην κατασκήνωση τους όπως ακόμη εξακολουθούν να την θεωρούν, για να ξαναθυμηθούν, να νοσταλγήσουν τις αλησμόνητες στιγμές και ομορφιές της, αλλά και την παρουσία του Θεού στις συντροφιές τους..